KERT ÉS KÖZÖSSÉG

Sokszínű közösségek TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01627

Támogatás mértéke: 8 000 000 Ft, 100%-ban vissza nem térítendő támogatás

Régóta dédelgetett tervünk valóra váltásával foglalkozunk most: Pályázati támogatást nyertünk egy közösségi kert létrehozására! 

A kertben bárki kaphat egy kis parcellát, ahol azt termelhet, amit szeretne: zöldésgeket a család asztalára, fűszereket ételei ízesítéséhez, gyógynövényeket  egészsége érdekében vagy virágokat, hogy gyönyörködhessen benne, bárki, aki arra jár. Emellett, de nem mellesleg, egy környezettudatosságot előtérbe helyező közösség is "kikel" az általunk elvetett magokból. Szeretnénk ha Ménfőcsanak városrész új beköltözői saját életmódjukhoz illően kapcsolódnának az egykori Csanak és Ménfő falu hagyományai közül a kert szeretetéhez. Hiszen, nem is olyan rég itt nem csak hatalmas szőlős és málnás kertek voltak, hanem minden porta saját konyhakerttel is rendelkezett, aminek terményeiből bőven jutott a város piacára is. 

 A kertészkedés mellett családi programokkal is készülünk, melyről részletes tájékoztatást adunk honlapunkon, facebook oldalunkon és a kert csoportjában is. 
A projekt 2022. május 31-ig tart.

Projekt zárórendezvény

Az első rész 2022 05. 28-án 9:00-12:00-ig az "Egy kosár hazai" nevű menfőcsanaki termelői és kézműves piacon lesz, ahol játékos formában ismertetjük meg a résztvevőkkel kertünk célját, a bio- és helyi termények fontosságát. Ezzel kapcsolatot teremtünk a régi lakók - termelők, árusok - illetve a beköltözők - vásárlók - között. Szeretettel várunk minden érdeklődőt az asztalunknál! 

A második állomás egy zártkörű rendezvény a Málnakertben, 05.28-án 16:00-kor, ahol a projekt partnereit és segítőit várjuk egy közös beszélgetésre, tapasztalatcserére, a kert jövőbeni folytatására. A kert és közösség fontosságára szeretnénk ezzel felhívni a figyelmet.

4 évszak túra - Kopogtass a tavasznak

2022. május 7-én 15:00-tól 18:00-ig Kopogtass a Tavasznak! címmel a 4 évszak túránk következő, egyben utolsó alkalmát tartjuk meg.
Helyszíne:
9012 Győr, Győzelem u. - Újkut u. találkozásától indul a túra, és a Győzemel u. 10-ben tartjuk a kézműves foglalkozástSzeretettel várunk minden érdeklődőt egy rövöd sétára, melyen a gyerekek Ménfőcsanak élővilágával ismerkedhetnek meg, majd a túra során gyűjtött növényekből a Mokka Alkotócsoport Műveszeivel alkothatunk.
A részvétel ingyenes, de regisztációhoz kötött, amit a muszajegyesulet@gmail.com címen várunk!

Közösségi kertet fejlesztő közösségi akció

2022. április 23-án 10:00-13:00-ig és 14:00-17:00-ig közösségi akciókat tervezünk mely keretében kényelmesebbét tesszük kertünket. 

Helyszín: Málnakert, 9012 Győr, Zsigmond Király utca, a játszótér mellett

MAGCSERE

2022 március 6-án 14:00-17:00 magcserét tartunk a Málnakerben, melyre  szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Saját magfogásból származó vetőmagokat várunk, melyek szabadon cserélhetők. ajándékozhatók!
Szeretnénk támogatni a kezdő kertészeket, akik idén próbálkoznának előszőr néhány tő zöldség vagy virág nevelésével. Jöjjenek bátran és válaszanak a magokból!
A részvétel és a magok ingyenesek!
Rossz idő esetén a programot elhalasztjuk március 20-ra.

Kerttervező Közösségi Akció

Mit ültessek?
Hova ültessem?
Mi mellé?
Mennyit?
Ha téged is ezek a kérdések foglalkoztatank, gyere el Kerttervező Közösségi Akciónkra!
A @Kiskapa Kertegylet szakemberi segítségével választ kaphatsz minden megfoglamazott és meg nem foglamazott kérdésedre!
A részvétel ingyenes, de szándékodat kérjük jelezd a muszajegyesulet@gmail.com e-mail címen!
Szeretettel várunk 2022 március 6-án 15:00-kor a Málnakertben! 

Rossz idő esetén a programot online tartjuk meg. 

Nyomozd ki a Telet! 

2022 február 5-én 9:30-tól 12:30-ig tarjuk 4 évszak túránk következő alkalmát

 Helyszíne: 9012 Győr, Győzelem u. - Újkut u. találkozásától indul a túra, és a Győzemel u. 10-ben tartjuk a kézműves foglalkozást.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt egy rövöd sétára, melyen a gyerekek Ménfőcsanak élővilágával ismerkedhetnek meg, majd a túra után a Mokka Alkotócsoport Művészeivel alkothatnak. A program egy négy alkalmas sorozat 3. része. Ugyanazon az útvonalon sétálunk minden alkalommal, megfigyeljük a természet változásait, majd a tematikához kapcsolódó foglalkozást tartunk. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: muszajegyesulet@gmail.com címen lehet jelentkezni a gyerek résztvevők életkorának megadásával.
Eső esetén a programot elhalasztjuk.
Havazás esetén a túrát egy héttel előbb tartjuk, melyről minden addig jelentkezett résztvevőt is értesítünk e-mailen. .

Dobozold az Őszt!  

2021. november 6-án 9:00-tól 12:00-ig Dobozold az Őszt! címmel a 4 évszak túránk következő alkalmát tartjuk meg.
Helyszíne: 9012 Győr, Győzelem u. - Újkut u. találkozásától indul a túra

Szeretettel várunk minden érdeklődőt egy rövöd sétára, melyen a gyerekek Ménfőcsanak élővilágával ismerkedhetnek meg, majd a túra során gyűjtött növényekből a Mokka Alkotócsoport Művészeivel alkothatnak.
A program egy négy alkalmas sorozat része. Nyáron már voltunk sétálni és alkotni, télen és tavasszal ugyanazon az útvonalon sétálunk majd mint eddig és megfigyeljük a természet változásait és tematikához kapcsolódó foglalkozáson vehetnek részt.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet a muszajegyesulet@gmail.com e-mail címen lehet megtenni.

Őszi Növénycsere

2021. október 16-án, szombaton 15:00-18:00 óráig Őszi Növénycserét szervezünk. A közösségi akción a felesleges hajtásaikat, virághagymáikat elcserélhetik elajándékozhatják a kertészek. Nem csak a gyakorlott kertészeket várjuk, hanem az érdeklődőket is, akik vagy a közösségi kertben, vagy az erkélyükön kertészkednének, lakóözvezetüket szeretnék szépíteni. 

Eső vagy hideg idő estén a programot másnap, 2021. 10. 17.-én 15:00-tól 18:00-ig tartjuk meg.
Helyszíne: Málnakert, 9012 Győr, Zsigmond Király utca, a játszótér mellett.

Közösségi kertet fejlesztő workshop

2021. szeptember  18-án 16:00-tól 19:00-ig közösségi akciót tartunk, melyen megbeszéljük az eddigi tapasztalatokat és az őszi teendőket.

Helyszín: Málnakert, 9012 Győr, Zsigmond Király utca, a játszótér mellett

Nyitott Kertek

Szeptember 11-én különleges kalandtúrára hívunk mindenkit, akit érdekel Ménfőcsanak története, és szívesen bepillant a kertészkedők munkájába, örömeibe, megnézi kertjüket. A jelentkezők a rendezvényre készített füzet segítségével találhatják meg a Nyitott Kerteket, a kertekben pedig a rejtvények megoldását. A nap végén minden kalandozót egy piknikre várunk a Málnakertbe, ahol fáradozásaiért jutalomban részesül. 

A programra a muszajegyesulet@gmail.com e-mail címen lehet jelentkezni.

Szeptember 18-án 16 órától kertépítő workshopot tartunk, ahol átvesszük az őszi teendőket, összegezzük az eddig tapasztalatokat. Helyszín: Málnakert (Zsigmond király u,) 

Közösségi kertet fejlesztő workshop

FRISS: A melegre való tekintettel a programot 08.18.-án 18:00 kor kezdjük! 

2021. augusztus 15-én 16-órától, (nagy meleg esetén 18 órától) 19 óráig (20 óráig) közösségi akciót tartunk, melyen megbeszéljük az eddigi tapasztalatokat és az őszi teendőket. 

Helyszín: Málnakert, 9012 Győr, Zsigmond Király utca, a játszótér mellett

Közösségi kertet fejlesztő workshop

2021. június 27. 11:00 és 18 óra között Győr első közösségi kertjének eddigi működését értékelő workshopot tartunk, melyen a további célok is meghatározásra kerülnek.

Helyszín: Málnáskert, 9012 Győr, Zsigmond Király utca a játszótér mellett

4 évszak túra: keretezd be a nyarat! 

2021. június 26-án 14:00-tól túrázni és alkotni hívjuk a családokat. A Győzelem utca 10 szám előtt találkozunk, ahonnan rövid sétát teszünk, ismerkedünk a természet akutális titkaival és szépségeket gyűjtögetünk. Utána a Mokka alkotócsoport művészeinek segítségével a szépségeket hava vihető emlékké alakítjuk.  Részletek a facebook oldalunkon olvashatók!


Palánta csere

2021. 05. 8-9-án a Málnakerben (Győr-Ménfőcsanak Zsigmond király u.) palánta cserét szervezünk, melyre szeretettel várunk mindenkit! Nem csak csereberélni lehet, hanem ajándékozni és örökbe fogadni is. 

A járványhelyzetre való tekintettel kerüljük a tömeget, így ha egyszerre sokan jönnének, megkérünk majd a várakozásra. Részletek a facebook oldalunon! 

Alakuló Megbeszélés

Toborzó 

K Ö Z Ö S S É G I   K E R T Ménfőcsanakon! 

 Friss levegő + jó közösség = saját zöldség! 

Csatlakozz alakuló megbeszélésünkhöz, s légy Te is részese a közösségi kertünknek! Mindenkit sok-sok szeretettel várunk -március 15-én 16 órakor az ONLINE térben. További információ a muszajegyesulet@gmail.com e-mail címen és facebook oldalunkon.

Szeretettel várunk mindenkit facebook csoportunkban is, ahol több információt osztunk meg a kertről és beszélgetni is van lehetőség. 


Kert Alakító Workshop

Március 27-én 14:30 órakor szeretettel várunk mindenkit, aki komolyan gondolja a Közösségi Kertben való részvételt. A járványügyi szabályok miatt még ezt a megbeszélést is online fogjuk tartani. 

A következő témákról lesz szó: 

  • Parcellák mérete 
  • Ágyások típusa
  • Közösségi tér igényei
  • Rendelkezésre álló erőforrásaink számbavétele

Kert Építő Workshopok:

Áprilsi 17-én 10:00-13:00 között és 14:00 17:00 között, valamint április 24-én 10:00- 13:00-ig a kert helyszínén építjük, szépítjük parcelláinkat, közösségi terünket. 

Minden szorgos kezet szeretettel várunk!